RIBARSKA RADIONICA posvečena zaštiti autohtoni i endemskih populacija riba na slivu rijeke”Neretve”

KO_101KO_105KO_106

Dana 30.05.2013 godine uz nazočnost 10-tak profesora sa fakulteta, dekana, predstavnika Instituta za genetiku, Federalnih ministarstava, kantonalnih ministarstava,predstavnika vladinih agencija,inspekcije, predstavnika društava sliva Neretve, predstavnika SRS Federacije BiH i SRS BiH u Konjicu je održana RIBOLOVNA RADIONICA-OKRUGLI STOL:

Obrađene su slijedeće teme:
T-1 Zakon o slatkovodnom ribarstvu Federacije BiH , usklađenost sa
EU propisima,
 ribolovne osnove i njihova prrimjena u praksi.
T-2 Sportsko-rekreativni ribolov na Neretvi i njenim pritokama
T-3 Ribolovni turizam
T-4 Uzgoj autohtonih populacija salmonida

Uz nadahnuta izlaganja brojnih profesora, prezentacijana kraju su dooneseni Zaključci sa skupa koji će biti pismeno prezentirani vladinim institucijama .
OSR Konjic je dogovorila sa 4. fakulteta i jednim institutom da se sačini sporazum o daljoj suradnji na primjeni naučnih metoda, monitoringa na zaštiti endemskih vrsta riba.
Nazočni su upoznati sa sportsko-ribolovnim natjecanjima koja je moguće provesti na Neretvi, mogućnostima razvoja ribolovnog turizma.
Nazočnost predstavnika elektroničkih i pisanih medija bila je minorna. Nije ovaj skup za njih. Njih budućnost nas, naše djece ne interesira. Nema se sa ovog skupa ništa senzacionalno pisati, niti o političarima, tajkunima, krađama , lopovima, rušenju i uništavanju svega što imamo bez odgovornosti. Ovdje se razgovaralo o spašavanju onog što se još može spasiti, od onih o kojima baš ti “novinari” svakodnevno pišu i pod čijim su patronatom.
Zato im mi nismo ni interesantni.
Na kraju što reći domaćinu. HVALA ! Dokazalo se da još imamo snage i među nama pametnih, da se borimo da spasimo naše zajedničko naslijeđe i budućnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.