U Jajcu svečanim defileom upriličeno otvaranje 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju, Fly Fishing 2015

svecano1Svečanim defileom učesnika u Jajcu je danas u prisustvu brojnih gostiju i posjetilaca upriličeno otvaranje 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju, Fly Fishing 2015.

Učesnici su kroz centar grada uz natpis i isticanje zastava zemalja od kud dolaze pozdravljeni od strane jajačke publike. Nakon predstavljanja svih zemalja učesnica uslijedio intoniranje državne himne u izvedbi Limene glazbe Jajce. Željko Prpić član SRD Šipovo, RS, BiH – prvak Evrope u mušičarenju podigao je zastavu BiH, na jarbol ispred Doma kulture Jajce.

Prisutne su pozdravili i poželili im dobrodošlicu Dževad Mahmutović u ime Bakira Izetbegovića, Indir Melić predsjednik Sportskog ribolovnog saveza BiH, Đorđe Klepić predsjednik Izvršnog komiteta Svjetskog prvenstva te načelnik općine Jajce, Edin Hozan.

Svi oni složili su se kako je ovaj događaj od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, te izrazili nadu da će takmičenje biti veoma uspješno te da će svi gosti s takmičenja ponijeti lijepu uspomenu.

Posebno zadovoljstvo izražavam zbog toga što se ovo takmičenje događa baš pred obilježavanje 110 godina Sportskog ribolovnog saveza BiH, koje se sastoji od 150 klubova i broji oko 40000 aktivnih članova. – istakao je Dževad Mahmutović

svecano4Izuzetna mi je čast da vas u ime grada Jajca sve pozdravim i poželim vam dobrodošlicu kao i ugodan boravak u gradu. Iskreno se nadam da će vam boravak u Jajcu i drugim gradovima biti ugodan, te da ćete odavde otići s jednom lijepom uspomenom. Želim vam svima uspješno prvenstvo, a takmičarima što bolje rezultate – istakao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan. Upravo načelnik Općine Jajce je od prethodnih govornika dobio najviše pohvala za trud, zalaganje i financijsku podršku organizaciji i pripremama za ovo prvenstvo.

35. Svjetsko prvenstvu u mušičarenju Fly Fishing 2015. otvorenim je proglasio predsjednik Svjetskog fly fishing saveza, Mario Podmanik iz Slovačke.

Svečanost otvaranja prvenstva svojim folklornim izvedbama uljepšala su kulturno-umjetnička društva iz Jajca i Donjeg Vakufa, a izvedbom pjesme S one strane Plive prisutne su počastile djevojke iz zbora HKD Napredak Jajce. Neizostavni dio kulturnih i sportskih događaja su svakako i članovi Limene glazbe Jajce.

Za učešće na šampionatu prijavila se 31 zemlja sa 250 takmičara. U reprezentaciji BiH će nastupiti: Aleksandar Đukić, Željko Prpić, Jovo Dević, Saša Jeremić, Siniša Bovan, Borislav Šmanja i Samir Kalušić, selektor je Igor Gromilić iz Livna, a njegovi pomoćnici su Mile Kerkez iz Laktaša i Sead Alijagić iz Bihaća.

Takmičenja u okviru 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju održavače se na pet lokacija i to: na rijeci Sanici u mjestu Sanica, na rijeci Sani u Ribniku, na rijeci Plivi u Šipovu, na Vrbasu u Donjem Vakufu i na Plivskom jezeru u Jajcu. Za treninge su određene takmičarske staze na Plivskom jezeru i na rijekama Plivi i Vrbasu. Rezervna takmičarska i trening staza je na rijeci Sani u mjestu Ključ.

Prvenstvo će trajati do nedjelje 21.juna kada će biti upriličena ceremonija proglašenja plasmana te dodjela medalja i priznanja.

Organizator događaja je Sportsko ribolovni savez BiH, a grad domaćin je kraljevski grad Jajce sa gradovima Donji Vakuf, Šipovo, Ribnik i Ključ.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.