Održana vanredna Skupština SRS FBiH – Usvojen novi Statut Saveza

25Piše: Besim  Sejdić
Dana 06.02.2016 godine (subota) sa početkom u 11,00 sati u restoranu Tapas, u mjestu Zenica, održana je vanredna Skupština Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH.

Skupštini je prisustvovao 51 delegat od ukupno 74 delegata iz Udruženja – članica Saveza.

Skupštinu je vodio predsjednik Zlatko Hodak uz izabrano radno predsjedništvo u sastavu Mitko Pirkić, Husejn Odobašić, Lidija Bogić i Milan Jagar (isti zamijenjen tokom rada Skupštine sa članom Ismet Borovina).

Skupština je imala dvije tačke dnevnog reda i to:

  1. Usvajanje novog Statuta SRS FBiH,
  2. Razno.

Dnevni red je usvojen većinom glasova prisutnih delegata.

U uvodnom dijelu Skupštine otvorena je na momente žučna rasprava u kojoj su svoje primjedbe, mišljenja i sugestije iznosili članovi Skupštine redom Mirsad Gajević, Christian Oršolić, Senad Kapo, Odobašić Husejn, Ilhan Klančević, Fikret Kurtović, Mitko Pirkić, Zlatko Hodak i drugi.

Predjsednik Skupštine Zlatko Hodak je pročitao pet predstavki na predloženu formu novog Statuta koje su stigle na adresu SRS FBiH od Udruženja sportskih ribolovaca iz Vogošće, Maglaja, Sarajeva (Miljacka), Zavidovića i Čapljine.

Osnovni problemi u prijedlogu novog Statuta su se odnosili na stavku da članstvo u SRS FBiH čine Kantonalni savezi bez mogućnosti da članstvo u SRS FBiH imaju pojedinačna Udruženja, te odnos i zastupanje u tijelima SRS FBiH Udruženja sa manji i većim brojem članova.

Nakon toga za riječ su se javljali delegati Skupštine Himzo Mulahalilović, Viktor Bandić, Zijad Omerović, Ilhan Klančević, Milan Jagar, Zijad Sinanović, Drago Jakić, Hasan Balić i drugi.

Članovima Skupštine dat je na glasanje prijedlog da se u predloženoj formi Statuta izvrše dopune u članovima 2. i 3. Statuta u kojima se dodaje da se pored Kantonalnih saveza omogućuje i Udruženjima sportskih ribolovaca da se dobrovoljno udružuju u SRS FBiH radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

Za ovakvu dopunu glasali su 41 delegat, protiv je bilo 5 delegata, dok je 5 delegata bilo suzdržano.

Nakon toga članovima Skupštine dat je na glasanje prijedlog novog Statuta sa gore navedenim dopunama za čije usvajanje je glasalo 40 delegata, protiv su bila 3 delegata dok je suzdržanih bilo 8 delegata, te je na taj način usvojen novi STATUT SRS FBiH po čijim odredbama će se pripremiti naredna Izborna Skupština SRS FBiH i po čijim odredbama će u narednom periodu raditi SRS FBiH.

Pod tačkom razno vođena je kraća rasparava oko obaveza za pripremu naredne izborne Skupštine, uz delegiranje Bugojna kao domaćina naredne Skupštine o čemu će se razmatrati u narednim danim po pismenim prijedlozima Udruženja zainteresovanih da budu domaćini, a sve u skladu sa trenutnom finasijskom situacijom u Savezu.

Iskreno se nadamo i vjerujemo da će novi Statut SRS FBiH donijeti napredak u radu Saveza, smanjiti postojeće animozitete između pojedinih udruženja i doprinjeti kvalitetnijim organizacijama sportsko-ribolovnih takmičenja te samoj promociji, razvoju i planiranju sportskog, rekreativnog i turističkog ribolova u Federaciji BiH.

Skupština je završena oko 14,30 sati, nakon čega su članovi Skupštine usluženi zajedničkim ručkom i pićem od strane ljubaznog osoblja restorana TAPAS.

Bistro!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.