U Osnovnoj školi u Dobroševićima održana prezentacija projekta ”Ribarska oaza” Lađenica

3U saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, u osnovnoj školi Dobroševići održana je prezentacija ekološkog projekta'Ribarska Oaza Lađenica’ koji realizuje USR ”Sarajevo-1906”.

Cilj prezentacije je podizanje ekološke svijesti kod mladih za veću brigu o zaštiti prirode a posebno voda koje su u zadnje vrijeme veoma ugrožene.

Uvodni dio i prezentaciju ovog izvanrednog projekta koji će nakon završetka najviše koristiti mladi iz Dobroševića obrazložio je dipl.ing.teh. Miroslav Misita.

Nakon njega, dva veoma zanimljiva ekološka predavanja su održali profesori sa odsjeka za ihtiologiju i ribarstvo Prirodno matematičkog fakulteta Sarajevo prof.dr. Samir Đug koji je govorio o stanju voda u BiH i kakav odnos trebaju imati mladi da bi sačuvali ovo naše blago i što sve ugrožava naše vode, dok je dr. Adem Hamzić govorio o vrstama riba koje se nalaze u vodama BiH i borbi za očuvanje naših autohtonih vrsta riba.

Sala u osnovnoj školi je bila mala da primi sve zainteresovane učenike, i svi su pomno pratili predavanja te postavili mnogo pitanja, što dokazuje da su veoma zainteresovani za probleme zaštite okoliša.

Na kraju je dogovoreno da ćemo sa prvim lijepim danim sa ovom djecom održati radnu akciju na čišćenju i uređenju Ekološke ribarske oaze Lađenica.

Ovo neće biti posljednje predavanje te da ćemo tu praksu nastaviti i u buduće.

Na kraju bi se zahvalili direktorici i osoblju škole Dobroševići koji su bili veoma dobri domaćini.

U.O. USR “Sarajevo – 1906”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.