SRD ‘Bosna’ Maglaj: Održana mala škola ribolova

imageNa osnovu raspisanog Javnog poziva od Općine Maglaj za dostavu projekata, odgovorna lica iz SRD „Bosna“ Maglaj su uradila prijedlog projekta kojeg je U.O. odobrio i koji je, sa potrebnom dokumentacijom, upućen nadležnoj službi općine Maglaj na razmatranje i eventualno odobravanje.

Projekat pod nazivom „Mala škola ribolova“, čija ciljna grupa su bili mladi – djevojčice i dječaci od 8 do 15 godina, za cilj je imao okupljanje mladih radi očuvanja zdravlja, popularizaciju sportskog ribolova i razvijanje takmičarskog duha kao i socijalnu uključenost mladih oba spola uz razvijanje osjećaja pripadnosti i važnosti njihove uloge u društvu.

Zahvaljujući razumijevanju odgovornih u službama i načelnika općine Maglaj koji su prepoznali vrijednost i značaj provedbe projekta isti je odobren i u potpunosti financiran.

U 4 dana, počevši od četvrtka (30.06.) završno sa nedeljom (03.07.), aktivisti i iskusni takmičari, članovi U.O.-a, te angažovani predavači, održali su predavanja i obuku za 35 djevojčica i dječaka – polaznika „Male škole ribolova“.

Prvi dan su održana teoretska predavanja po oblastima a koje su proveli:

Delić Nijaz – „Opasanosti od NUS-a“;
Mehinagić Mirsad i Pinjić Jasmina – „Pružanje prva pomoći“
Pavlić Sanja – „ Ekologija i zaštita okoliša“.
Drugi dan su polaznicima pružene osnovne informacije o sportskom ribolovu, vrstama riba, mamcima, priboru, načinu montiranja štapova, sistema, vezivanja udica itd.

Mladima su svoje znanje prenijeli stari i iskusni takmičari: Ruvić Amir, Kendić Hamdija, Bradarić Salim kao i mladi ali već iskusni takmičari: braća Gračić Jasmin i Asmir i Pinjić Jasmina.

Treći dan je bio dan koji su sva djeca jedva čekala. Svi su dobili po takmičarski štap, potrebne plovke, najlon, olova, mamce i uz pratnju svojih trenera u manjim grupama počela je prava obuka – uživo.

Na vodi, i gle, sa ribom na udici.

Sreći nigdje kraja… a tek osmjesi…

Tokom trajanja male škole, da sve štima i da od logistike ništa ne fali, pobrinuli su se logističari: sekretar SRD-a – Gušo Zumra i potpredsjednik U.O.-a – Bilić Adem.

Četvrti dan – šlag dolazi na kraju. Uz već djelimično stečena znanja bilo je vrijeme da se pokažu najbolji.

Organizovano je takmičenje i to u 3 kategorije:

mlađi kadeti – do 11 godina,
kadeti – preko 11 godina
kadetkinje.
Nakon 2 sata takmičenja koje je obilovalo grajom i smijehom, ponekom suzom zbog izgubljene ribe ili pokidanog sistema, nervoze roditelja i trenera, sudija je označio kraj i pristupilo se vaganju ulova.

Obračun rezultata je odredio plasman a najbolji su bili :

Kadetkinje:

mjesto Gračić Jasmina;
mjesto Lokmić Ela;
mjesto Omerović Merjem
Mlađi kadeti:

mjesto Hasanić Eldar;
mjesto Basor Ajdin;
mjesto Karajbić Muhamed
Kadeti:

mjesto Mašić Saldin;
mjesto Božić Sanjin;
mjesto Husukić Amar
Najboljim takmičarkama i takmičarima diplome i medalje su uručili načelnik općine Maglaj, profesor Mustabašić Mehmed, te predavači – Pavlić Sanja, Nijaz Delić i Mehinagić Mirsad.

Prigodne zahvalnice zaslužnim organizacijama i pojedincima uručio je Bilić Adem, potpredsjednik SRD „Bosna“ Maglaj, a besplatne sportsko -ribolovne dozvole svim polaznicima škole uručila je Gušo Zumra, sekretar Udruženja.

Nakon podjele priznanja i ribolovnih dozvola uslijedilo je zajedničko fotografisanje i nastavljeno druženje uz skromnu zakusku.

Da sve ne padne u zaborav i da ipak ostane ovjekovječeno pobrinuo se majstor fotografije, profesor Mahmić Senad, član U.O.-a SRD-a.

Na kraju, VELIKO HVALA zaslužnim iz općine Maglaj što su nesebično pomogli provedbu „Male škole ribolova“, hvala svim roditeljima koji su imali povjerenja u organizatore – ljude iz SRD i povjerili im svoju djecu, hvala trenerima i predavačima i svima koji su doprinijeli realizaciji projekta a naravno i djeci radi kojih smo sve ovo i organizovali.

Hvala svima i bistro do sljedećeg druženja.

Predsjednik SRD „Bosna“ Maglaj, Vrgovčević Fuad

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.