Odgovor SRS FBiH na pismo SRS RS

Prije sedam dana, na adresu Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH je došlo pismo predsjednika Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske, gosp. Zdravka Ostojića, a vezano za dešavanja oko izbora staze za Svjetsko prvenstvo u SPIN-u koje se treba održati u Bosni i Hercegovini 2018. godine. U nastavku posta je odgovor SRS FBiH, a ispod odgovora možete vidjeti i pismo predsjednika SRS RS.

Broj: 073/08-2017.
Dana, 31.08.2017.godine

UPRAVNOM ODBORU SPORTSKO RIBOLOVNOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE

PREDMET: Odgovor na vaš akt broj 202-08/2017 od 24.08.2017 godine

Poštovani,

Temeljem vašeg dopisa broj gornji  obavezni smo reagirati i to otvorenim pismom u formi odgovora na vaš dopis.

Žalosno je da SRS RS svoje kolege iz Upravnog odbora drugog entitetskog saveza drži neznalicama i nepoznavateljima međunarodnih pravila o ribolovu iz razloga što isti zastupaju stavove svog saveza (SRS F BIH).

Nadalje  svima dobro poznato koliko vrsnih sudaca sa međunarodnim iskustvom ima status člana članice SRS F BiH i aktivnog suca na nivou SRS BiH.

Ukoliko je potrebno pojašnjenje stava SRS F BiH oko domaćina Prvenstva u spinu možemo vam reći slijedeće:

  1. Odlukom upravnog odbora SRS BiH određeno je da komisija FIPSed obiđe kandidirane vode i upravnom odboru da prijedloge voda koje udovoljavaju kriterijima  a nakon čega će UO donijeti odluku o mjestu domaćinstva.
  2. Komisija sastavljena od 1 člana i to gospodina Dragana Bošković, inače predsjednika ribolovnog saveza Srbije je uz pratnju Klepić Đorđa obišla vode i konstatirala da Rijeka Željeznica u Sarajevu i Rijeka Trebižet u Ljubuškom ispunjavaju sve potrebna uvjete.
  3. Postavlja se pitanje tko je tražio od gospodina Dragana Boškovića da on odluči gdje će se držati prvenstvo .
  4. O mjestu održavanja prvenstva je odluku mogao i morao donijeti jedino UO SRS BiH.
  5. Prije donošenja odluke UO o domaćinstvu gospodin Klepić je poduzeo niz radnji bez suglasnosti Upravnog odbora.
  6. Ovakvo postupanje gospodina Klepića bez odluke UO je nedopustivo i protustatutarno.

Pored navedenog gospodin Klepić je u još dva navrata samovoljno  bez odluke UO i bez  obavljenih konzultacija sa dva dopredsjednika postupio na isti način i to:

  1. Na legitimno traženje gospodina Vahida Feste predsjednika Jelah-Tešanj da SRS BiH prijavi njihovu ekipu za nastup na klupskom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj isti je odbio prijaviti ovu ekipu.
  2. Nakon što se ova ekipa sama prijavila i uplatila kotizaciju (ukazujemo da ovo nije način kako treba postupati), te nastupila na svjetskom prvenstvu, gospodin Klepić je pismenim putem od Organizacionog komiteta prvenstva tražio da se tim Jelah-Tešnja isključi sa staze i udalji sa takmičenja.
  3. Nakon što je odbijen njegov zahtjev od strane organizacionog komiteta gospodin Klepić je također pismeno intervenirao kod FIPSed-a (Klaudiu Mateoliju na mail) u kom je također tražio diskvalifikaciju tima Jelah-Tešnja kao i sankciju prema Organizacionom odboru prvenstava.

Ovakvim postupanjem gospodina Klepića smatramo da je osramoćen naš savez i u svijetu prikazan kao neozbiljan i nesposoban.

Držimo da je ovaj problem trebalo riješiti unutar tijela našeg saveza a ne pred međunarodnim asocijacijama.

Kako se u vašem dopisu navodi da vi iz SRS RS niste više spremni prihvatiti i tolerisati nečije “neznanje” pritom misleći na zastupanje jedinstvenih stavova Saveza Federacije od strane članova UO SRS BiH iz Federacije, obaviještavamo vas da Sportsko ribolovni savez Federacije Bosne i Hercegovine više nije spreman i neće tolerisari samovolju gospodina Đorđa Klepić u postupanju u ime SRS BiH.

Također vas izvještavamo da se u zastupanim stavovima članova UO SRS BiH iz Federacije ne manifestira nepoznavanje međunarodnih pravila, neznanje, revanšizam, a pogotovu ne stavovi pojedinaca usmjereni na rušenje zajednički stečenog, nego upravo suprotno.

Zastupani  stavovi na sjednici održanoj dana 23.08.2017 godine  su zvanični stav UO SRS F BiH zauzeti na sastanku UO SRSF BIH u proširenom sastavu o čemu postoji javno objavljen zapisnik te nema potrebe da budete uvjereni da se radi o pojedincima koji nemaju podršku svog entitetskog saveza.

Shodno navedenom SRS F BiH će se sukladno utvrđenoj obavezi pismeno očitovati vezano za problem zbog kog je prekinuta zadnja sjednica UO SRS BiH  ali direktno Sportsko ribolovnom savezu Bosne i Hercegovine sa intencijom da se predmetno prvenstvo u Spinu održi u BiH.

Usput moramo pomenuti da je Gradiška bila odabrana za domaćina  SP Invalida i Veterana u plovku, od čega se odustalo pa je prvenstvo prebačeno u Čapljinu.

Također moramo navesti da je vršen obilazak Bilećkog jezera kao moguće destinacije svjetskog prvenstva u šaranu ali se zbog neuvjetnosti vode od tog odustalo.

Činjenica je da su dvije takmičarske staze u RS bile uključene u SP održanom u Jajcu te da je Banja Luka bila domaćinom EP u FF.

Dostaviti: SRS RS, SRS BD, NO SRS BIH.

S poštovanjem, BISTRO !

PREDSJEDNIK SRS FEDERACIJE BIH, Zijad Sinanović

PISMO SPORTSKO RIBOLOVNOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.