USR “Neretva 1933” Mostar: Uginuće riblje mlađi ispod Avijatičarskog mosta

Dana 15.04.2018.g. oko 6,00 sati 100 metara ispod Avijatičarskog mosta sa desne strane Neretve, usljed naglog pada vode – ljetni nivo, došlo je do uginuća većeg broja riblje mlađi.

Naime usljed naglog pada vode u jednom od kanala ostala je riblja mlađ veličine od 3-5 cm, količine oko 300-500 komada.

Ribari koji su pronašli navedenu mlađ su konstatovali da su sve ribe uginule i da im nije bilo spasa. Od strane ribara napravljen je i video snimak sa kojim raspolažemo.

Zatražili smo od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK/Ž  postupanje radi  ispitivanja  navedenog slučaja, te razloga i  uticaja  oscilacija vodostaja rijeke Neretve na  oštećenje ribljeg fonda. Zatražili smo od JP EP HZ HB i JP EP BiH, Podružnica HE na Neretvi da omoguće normalan protok vode, koji će obezbijediti  nesmetano vraćanje ribe u korito rijeke Neretve, tj. da se nagle oscilacije vode svedu na minimum, kako ne bi došlo do većeg uništenja ribljeg fonda.

Ekološka bomba ispod Starog mosta

Već duži vremenski  period uočeno je da je došlo do začepljenja i izlijevanja fekalija 100 m ispod Starog mosta sa desne strane. Do izlijevanja je došlo usljed začepljenja i pucanja kanalizacione cijevi, što predstavlja ekološku bombu za rijeku Neretvu i okolinu, te  stvara ružnu sliku turistima koji posjećuju Stari grad.

Od nadležnih smo zatražili postupanje radi  ispitivanja  utjecaja zagađivanja voda otrovnim materijalima na uništenje ili oštećenje  ribljeg fonda zbog  kanalizacijskog odvoda na navedenoj lokaciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.