Izvješće o radu U.O. za 2009. godinu

Upravni odbor je tijekom 2009 godine održao četiri sjednice. O dnevnom redu sjednica kao i o zaključcima i odlukama javnost je odmah izvještavana putem internetskih stranica SRS F BiH te dijelom i preko stranice Bistro BIH.
Također tijekom 2009 godine održana je i redovna skupština saveza u Livnu.
Po održavanju skupštine Upravni odbor je pristupio realizaciji aktivnisti za koje je Skupština zadužila Upravni odbor te je kompletirana lista delegate za skupštinu SRS BIH i dostavljena u SRS BIH, aktivno se pristupilo rješavanju problema na prostoru TK, sačinjen je prijedlog plana rada za 2009 godinu, spisak dugovanja članica prema SRS F BiH objavljen na službenoj stranici saveza, zapisnik sa skupštine I kalendar takmičenja dostavljeni su svim članicama, a također je podnijeto izvješće Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo o rezultatima kontrole od strane porezne uprave radi utvrđivanja kaznene odgovornosti odgovornih osoba.

Ribolovne dozvole su uglavnom pravovremeno distribuirane preko
nadležnih kantonalnih ministarstava , ili direktno udruženjima uz suglasnost ministarstava.

Nastavljene su aktivnosti na maksimalnoj racionalizaciji potrošnje sredstava saveza u cilju realizacije financijskog plana za 2009 godinu. Konstantno su kontaktirane članice saveza koje su imale dug prema savezu s ciljem da se isti izmiri, a također je tijekom cijele godine potencirana pravovremena uplata članarine prema SRS F BIH.
Razmatran je nacrt Statuta SRS BIH i Upravni odbor je prihvatio tekst nacrta statut SRS BIH uz određene korekcije.
Tijekom prvog kvartala 2009 godine Upravnom odboru SRS F BiH su uporno od strane pojedinaca nametani stavovi da SRS F BiH treba biti sudac u razmiricama i nesuglasicama između ribolovaca sa područja HNK o čemu je SRS F BiH zauzeo stav da je za rješavanje tih pitanja nadležan Kantonalni sud Mostar.
Dopredsjednik SRS F BiH Ermin Hadžić je podnio neopozivu ostavku koja je obrazložena osobnim razlozima , a koji je U.O. obzirom da je bila neopoziva, samo deklerativno potvrdio.
Zbog ove situacije U.O je jednoglasno prihvatio prijedlog da se za V.D dopredsjed-nika SRS F BiH izabere Ahmo Gogić , a da se na sjednice Upravnog odbora poziva Hikmeta Arnautović iz Sarajeva do skupštine.

Zaključeno je da komisija za prijem djelatnika – sekretara na pola radnog vremena završi posao I u istu komisiju je umjesto dosadašnjeg dopredsjednika imenovan novi V.D. dopredsjednika Ahmo Gogić.
Tijekom godine realizirano je 5 radnih sastanaka kod Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, što je rezultiralo izmjenama i dopunama nekih pravilnika o ribolovu, od kojih je najbitnija izmjena bila izmjena pravilnika o polaganju ribarskih ispita. Temeljem ovih izmjena dostavljen je kompletan spisak-prijedlog članova komisije za polaganje ribičkih ispita radi imenovanja komisija za polaganje ribičkih ispita.
Međutim uz sva nastojanja do dana današnjeg nije doneseno rješenje o imenovanju komisija radi nastavka polaganja ispita.
Održana su sva planirana takmičenja u sklopu SRS F BiH , o čemu je sačinjeno detaljno izvješće.
Lidija Bogić primljena je u stalni radni odnos na mjesto tehničkog tajnika u SRS F BiH na pola radnog vremena sukladno provedenom natječaju.
Razmatrani su pristiglih akata odlučeno je da se SRS F BiH obrati Federalnom ministarstvu poljoprivrede a zbog učestalih pojava ugrožavanja ribljeg fonda i riječnih tokova, te problematike previsokih cijena koje određuju pojedina kantonal-na ministarstva za dodjelu voda na korištenje.
Udruge koje su tražile oslobađanja plaćanja članarine U.O. je upoznao ponovo sa odlukom da nema oslobađanja bilo koga od obaveza plaćanja članarine, te da nema niti prebijanja bilo kakvih navodnih međusobnih obaveza a preko SRS F BiH.
Sukladno financijskom planu raspisan je natječaj za poribljavanje ciprinidnih voda iz sredstava saveza kojima upravljaju članice saveza.
Po isteku natječaja sačinjen je prijedlog za realizaciju poribljavanja ciprinidima te prijedlog za dodjelu pomoći za salmonidne vode temeljem pristiglih zahtijeva tijekom godine, koji prijedlog komisije je U.O. prihvatio što je u konačnici realizirano pred novu godinu.
Nakon ovih aktivnosti pristiglo je rješenja od ministarstva financija o odbijanju žalbe na rješenje porezne uprave, te je po istom rješenju pokrenut upravni spor kod nadležnog suda. Ovaj spor još nije riješen.
Naručena je izrada markica, iskaznica I ribolovnica za narednu 2010 godinu , dok je od kantonalnih ministarstava poljoprivrede traženo trebovanje svake članice ponaosob, radi distribucije preko istih ministarstava, s tim što se mora naglasiti da niti jedno društvo nije poštivalo odredbe pravilnika o rib. dozvolama i pravovremeno razdužilo višak dozvola te izvršilo trebovanje za narednu godinu (propisani rok je do 01.11.tekuće godine za narednu godinu),te da je savez višestruko slao pisane zamolbe za izmirenje članarine na koja pismena je potrošio bespotrebno dosta novca, a unatoč tomu je dio društava dug prenio u narednu godinu i u međuvremenu izmirio dok dio društava (ukupan iznos oku 11.000,00 KM) nije izmirio članarinu do danas.
Inicirana su održavanja dviju sjednica U.O. SRS BiH zbog uočenih propusta u radu i preblema u aktivnostima takmičarske komisije.

Pred kraj godine pristupilo se izradi financijskog izvješća, kao i pripremi drugih izvješća a sve u cilju održavanja redovne skupštine saveza.

Predsjednik SRS F BiH
Christian Oršolić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.