Održan 1. međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni

U okviru aktivnosti projekta RiTour – „Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena“, kojega finansira Evropska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020, u petak i subotu, 07. i 08.09.2018. godine u organizaciji TZ HNK/Ž-a uz tehničku potporu USR „Neretva 1933“ Mostar održan je Međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni, Blagaj-Mostar.

Učešće na takmičenju uzele su ekipe iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Većina ekipa koje završavaju svoja državna nadmetanja i pripreme za odlazak na MP u Italiji bile su spriječene da dođu.

Takmičenje se odvijalo u 3 sektora po dva sata i sve do završetka trećeg sektora neizvjesno je bilo kakav će biti plasman i u ekipnoj i u pojedinačnoj konkurenciji.

Da u rijeci Buni ima ribe pokazatelj je i činjenica da je za 6 sati natjecanja uhvaćeno 321 riba.   Za vrijeme takmičenja  niti jedna primjedba nije bila od strane takmičara. Sve je funkcionisalo na visokom nivou, a kordinatoru takmičenja, Ćusto Emiru, sve pohvale na odabiru startnih sudija koji su vrhunski odradili svoj dio posla.

Najuspješnija ekipa, pobjednici  na Prvom  međunarodnom revijalnom kupu na rijeci Buni u organizaciji TK HNK/Ž  je ekipa  iz Crne Gore, SRK „Lim“ BERANE u sastavu::

  • Radule Mićović
  • Boško Vulević
  • Bojan Pešić

Drugo mjesto pripalo je  ekipi iz BiH, USR „Glavatica“ Jablanica koju su predstavljali

  • Ahmet Arfadžan
  • Emir Babić
  • Sanjin Tufek

Treće mjesto zauzela je takođe ekipa iz Crne Gore, SRK  „Plavsko jezero“ Plav:

  • Omar Bašić
  • Orhan Bašić
  • Željko Bukilić

Titulu najboljeg u pojedinačnoj konkurenciji ponio je  ŽELJKO BUKILIĆ  iz Crne Gore, drugoplasirani je SAMIR BILANOVIĆ  iz  Konjica, BiH dok je treće mjesto pripalo AHMETU ARFADŽANU iz Jablanice, BiH.

Priznanja i medalje najuspješnim u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji uručio je Ramiz Bašić, projekt koordinator iz Turističke zajednice HNK/Ž, a svim učesnicima uručio je  zahvalnice, naglasivši da se nada da će ovo biti prvi od mnogih u nizu međunarodnih kupova u mušičarenju na rijeci Buni u organizaciji TZ HNK/Ž.

Zahvalio je takmičarima  na fer i korektnom odnosu prema ovom takmičenju. Sve čestitke startnim sucima, sektorskim sucima, sekretaru natjecanja i glavnom sudiji koji su profesionalno odradili svoj dio posla  i  doprinjeli da protekne sve fer i korektno bez ikakvih primjedbi. Posebne čestitke organizatoru i domaćinu takmičenja.

Dani provedena u Blagaju svima će ostati u nezaboravnom sjećanju i lijepom druženju, predstavljanju i daljem promovisanju  jedne  prelijepe rijeke Bune i potrebe zaštite mekousne pastrmke, koja je vrlo ugrožena.

Sekretar takmičenja, Kardaš Ernisa – Erna, int. sudija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.