Počela obuka startnih sudija za Svjetsko prvenstvo u mušičarenju

flyfishing_Donji_Vakuf_takmicenje_2008_rijeka_VrbasMinuli vikend bio je u znaku priprema startnih sudaca za predstojeće Svjetsko prvenstvo u mušičarenju. U Donjem Vakufu je upriličena edukacija startnih sudaca koji će imati izuzetnu odgovornost na Svjetskom prvenstvu. Ovo je ujedno bio i završni dio priprema SRS BiH da kao domaćin ispuni sve obaveze koje su garancija uspjeha u organizaciji ovako velike manifestacije.

U radu seminara učestvovalo je više od trideset sudaca. Predavači su bili Bajro Hodžić, međunarodni sudac koji ima ogromno iskustvo u organizaciji velikih takmičenja, te državni suci Ivica Tomičić i Armin Plivčić.

Najveća pažnja bila je usmjerena na prvi kontakt startnog suca i takmičara i to od momenta dolaska na startno mjesto do završetka takmičarskog dana. Decidno je skrenuta pažnja svim potencijalnim sucima na kodeks ponašanja na takmičarskom mjestu. Svaka eventualna pogreška, istaknuto je na seminaru, može biti negativan poen za  SRS BiH, odnosno može doprinjeti da cjelokupan utisak bude značajno lošiji, čime sav trud Izvršnog komiteta može biti upropašten.

Seminar je bio prilika da se ukaže i na propuste koji su se dešavali ranijih godina na sličnim takmičenjima, te je zaključeno da se mora učiniti sve kako bi se takmičenje odvijalo u najboljem redu. Ovo takmičenje je prilika da SRS BiH stekne povjerenje i dobije organizaciju novih ribolovnih takmičenja na najvišoj razini, jednoglasni su u ocjeni bili učesnici seminara održanog minulog vikenda u Donjem Vakufu.

Startni suci su upoznati sa svim pravilima takmičenja, detaljno je pojašnjen način mjerenja ribe i način upisivanja u za to predviđene startne liste, a posebno je naglašena važnost koordinacije između startnog i sektorskog suca kako bi timski obavili dobar posao. Startnim sucima skrenuta je pažnja da preuzimaju veliku odgovornost na samoj stazi, te naglašeno da se neće tolerisati ništa što nije u skladu sa pravilnikom, a eventualni nemar biće strogo sankcionisan.

Dogovoren je novi sastanak sve u cilju što bolje organizacije 35. svjetskog prvenstva u fly fishingu, a učesnici seminara posjetili su i takmičarsku stazu u Donjem Vakufu.

Zaključak učesnika seminara održanog u Donjem Vakufu proteklog vikenda je da zajedno treba krenuti u akciju kako bi svi bili spremni za prihvat prvih reprezentacija koje će doći treninge, jer sve to je obaveza ali i motiv više za uspješnu organizaciju ovog Svjetskog prvenstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.