Zapisnik sa 18. sjednice Upravnog odbora SRS F BiH

18. sjednica Upravnog odbora Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održana je dana 22.12.2008 godine u Sarajevu, u prostorijama saveza sa pocetkom u 11.00 sati.

Sjednici prisutni clanovi U.O. Christian Oršolic, Ermin Hadžic, Tihomir Popovic, Ahmo Gogic, Hilmija Širbegovic, Zijo Terovic, Milorad Curcic, Stipo Culjak, odsutni Milenko Radic i Fikret Kurtovic.

Prisutan predsjednik nadzornog odbora Nikola Konjevod, te predstavnik takmicarsko sudijske komisije Milan Jagar.
Predložen je slijedeci dnevni red :
1. Prijem djelatnika u radni odnos.
2. Izvješce o poribljavanju.
3. Razmatranje zahtjeva SRD iz Busovace.
4. Odluka o broju delegata koji ce zastupati Udruge na narednoj redovnoj skupštini SRS F BIH, a koje nisu ispunile obaveze prema savezu.
5. Priprema prijedloga nacina izbora delegata iz SRS F BIH za novi saziv skupštine SRS BIH.
6. Razdvajanje takmicarsko sudijske komisije sukladno statutu SRS F BIH i razmatranje prijedloga za imenovanje sudijske komisije i takmicarske komisije.
7. Izvješce o trenutnom financijskom stanju SRS F BIH i donošenje zakljucka o prijedlogu sankcioniranja clanica koje ne izvršavaju svoje obaveza prema SRS F BIH, radi donošenja skupštinske odluke o sankcijama na predstojecoj skupštini.
8. Pripreme izvješca za redovnu skupštinu.
9. Razno.
Predloženi dnevni red je dopunjen u tocki 3. gdje ce pored postojeceg zahtjeva biti razmatrani zahtjevi pristigli iz Travnika i Šujice, te je ovakav dopunjeni dnevni red jednoglasno usvojen.
Zakljucci i odluke po dnevnom redu:
1. Jednoglasno odlukom odredjena komisija U.O. od tri clana u sastavu Ermin Hadžic, Zijad Terovic i Hilmija Širbegovic, koja ce otvoriti pristigle prijave, razmotriti iste, te provesti daljnju proceduru oko izbora djelatnika za radno mjesto tehnickog tajnika-sekretara SRS F BIH sukladno objavljenom natjecaju.

2. Predsjednik komisije Stipo Culjak podnio usmeno izvješce o obavljenom poribljavanju te istaknuo da je realizirano planirano poribljavanje sa svim ribogojilištima osim sa ribogojilištem Bugojno, zbog neprihvatljive cijene riblje mladji.
Zakljuceno je jednoglasno da SRS F BIH, putem komisije za poribljavanje, pošalje dopis Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te ih upozna sa postojecim problemima i uz njihovu pomoc traži realizaciju obaveza koje ima ribogojilište Bugojno prema SRS F BiH, ili u suprotnom da se poduzmu zakonske mjere prema predmetnom ribogojilištu.

3.A.U medjuvremenu je došlo do promjene financijskog stanja udruženja iz Busovace, o cemu je upoznat SRS F BiH, te je raspravljanje po ovom zahtjevu postalo bespredmetno.

3.B. Temeljem pisanog zahtjeva udruženja iz Travnika za pomoc u placanju rate kredita koji su podigli radi izgradnje ribarskog doma, a krajem godine su ostali bez operativnih sredstava jednoglasnom odlukom U.O. odobrena je novcana pomoc tom udruženju u iznosu od 500,00 KM koja ce biti uplacena na racun udruženja.

3.C.Po zahtjevu udruženja iz Šujice da se isto oslobodi clanarine za 2008 godinu u iznosu od 660,00 KM, iz razloga što su imali puno novcanih izdataka za spašavanje ribe od suše, te da bi oslobadjanjem obaveza za isti novac kupili riblju mladj, jednoglasno je odluceno da nema pribijanja obaveza i da je društvo dužno izmiriti clanarinu, dok ce za isto društvo preko SRS F BIH biti obezbjedjena riblja mladj u vrijednosti 600,00 KM koju mladj ce isporuciti ribogojilište «Salmon» iz Ljubuškog temeljem preostale obaveze za poribljavanje iz 2007 godine.

4.Jednoglasno je donesena odluka da se broj delegata clanica saveza odredjuje sukladno odredbama statuta SRS F BIH a prema broju uplacenih clanarina za 2008 godinu.

5. Jednoglasno je donesena odluka da ce svi clanovi U.O. SRS F BiH na prostoru svoje županije iz koje dolaze obaviti razgovore i konzultacije i u pisanoj formi dostaviti u SRS F BIH najkasnije do 15.01.2009 godine prijedloge za delegate koji bi trebali predstavljati SRS F BIH u skupštini SRS BIH, vodeci racuna o nacionalnoj i teritorijalnoj zastupljenosti, da bi se mogao saciniti prijedlog U.O. za skupštinu SRS F BiH .

6. UO je po odluci Skupštine i na osnovu novog Statuta SRS F BiH razdvojio Takmicarsko Sudijsku komisiju. Poslje krace rasprave i uvažavajuci prijedloge bivše komisije formirana je Sudijska i Takmicarska komisija sa po 3 clana u sastavu:

Sudijska komisija
Jagar Milan, Marcel Kucinski i Adnan Doglod.

Takmicarska komisija
Vrgocevic Fuad, Piknjac Nermin i Igor Gromilic.

Komisije ce na prvom sastanku izmedju sebe izabrati predsjednike istih.

7. Clanovi U.O. su upoznati sa trenutnim financijama kojima raspolaže savez, odnosno da se na racunu saveza nalazi deponirano oko 15.000,00KM, da je do sada realizirana naplata materijalnih troškova oko 95 %, dok je realizacija naplate distribuiranih dozvola trenutno oko 75 % koji postotak je vjerovatno veci obzirom da se vecina društava nije razdužila. Takodjer je zamjetno da odredjena društva nisu platila stvarne obaveza po broju clanova (Rudar-Kreka izvršio uplatu za 55 clanova ), dok neka društva nisu uopce vršila uplatu clanarine.

Po zahtjevu udruženja Neretva Mostar da ih se oslobodi placanja obaveza za kategoriu pionira obzirom da su tijekom ove godine za iste organizirali školu ribolova i slicne aktivnosti, koje su stvorile odredjene rashode, jednoglasno je donesena odluka da se Neretva Mostar oslobodi placanja clanarine za 127 pionira.Takodjer je jednoglasno odluceno da se obrasci ribolovnica distribuiraju po cijeni od 1,00 KM po komadu, koju cijenu cini cijena štampanja, poštarine i distribucije obrazaca.

Jednoglasno je odluceno da svi clanovi U.O. urgiraju prema clanicama saveza na podrucju svojih županija radi pravodobnog izmirenja clanarine.

Donesen je jednoglasno zakljucak da se jedinstvena listing-tabela o zaduženjima i razduženjima clanica te izvršenim uplatama clanarina sa danom 31.12.2008 godine javno objavi na internet stranici SRS F BIH kako bi svi zainteresirani imali neposredan uvid.

8. Jednoglasno donesena odluka da se za izradu financijskog izvješca i izvješca o radu SRS F BIH obavezuje predsjednik SRS F BIH Christian Oršolic, kome se odobrava preuzimanje i iznošenje poslovnih knjiga iz prostora saveza radi sacinjenja potrebnih izvješca, a za izradu izvješca o poribljavanju gospodin Stipo Culjak.

U sklopu ove tocke je jednoglasno donesena odluka da se najkasnije do 10.01.2009 godine nacrti sacinjenih izvješca i sva knjigovodstvena dokumentacija vrati u prostorije SRS F BIH te preda na uvid Nadzornom odboru SRS F BiH da isti na vrijeme do skupštine može saciniti svoje izvješce o radu SRS F BIH.

9. Razno. Pod ovom tackom pokrenuta je inicijativa da se na narednoj skupštini ponudi udruženjima koji to žele potpisivanje sporazuma o medjusobnom pravu reciprociteta ribolova na ribolovnom podrucju ciji su korisnici.

Nakon ove tocke završena je 18. sjednica Upravnog odbora SRS F BiH

Predsjednik SRS F BiH
Christian Oršolic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.