Zapisnik sa 20. sjednice U. O. SRS F BiH

20. sjednica Upravnog odbora Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održana je dana 04.04.2009 godine u Sarajevu, sa početkom u 12.00 sati.

Sjednici prisutni članovi U.O. Christian Oršolić, Fikret Kurtović, Zijo Terović, Milorad Ćurčić, Stipo Čuljak, Tihomir Popović, Ahmo Gogić i Hilmija Širbegović, dok nije bio prisutan Borko Grbavac.
Predloženi dnevni red je jednoglasno usvojen kako slijedi :
DNEVNI RED :
1. Izvješće o realizaciji odluka 8. skupštine SRS F BiH.
2. Usvajanje plana rada SRS F BiH za 2009 godinu.
3. Razmatranje dopisa UGSR Krivaja Zavidovići i donošenje odluke.
4. Razmatranje nacrta novog statute SRS BiH i donošenje odluke.
5. Razmatranje aktualne problematike kod USR “NERETVA” Mostar i odluke SRS BIH broj 01-25/09 od 26.03.2009 godine , zauzimanje stava i donošenje odluke.
6. Razmatranje neopozive ostavke dopredsjednika SRS F BiH gosp. Ermina Hadžića na sve funkcije u SRS F BiH i zauzimanje stava za daljnje postupanje.
7. Razno
Dnevni red je usvojen jednoglasno, te su, nakon provedenih rasprava, donesene slijedeće
ODLUKE I ZAKLJUČCI :
Tocka 1.
Izvršena je realizacija aktivnisti koje za koje je Skupština održana u Livnu zadužila Upravni odbor što se odnosi na slijedece:
Kompletirana je lista delegate za skupštinu SRS BIH i dostavljena u SRS BIH.
Aktivno se pristupilo rješavanju problema na prostoru TK.
Sacinjen je prijedlog plana rada za 2009 godinu.
Spisak dugovanja clanica prema SRS F BiH objavljen na službenoj stranici saveza.
Zapisnik sa skupštine i kalendar takmicenja dostavljeni svim clanicama.
Tocka 2.
Razmotren je plan rada za 2009 godinu te je donesena ODLUKA kojom je isti prijedlog plana jednoglasno prihvacen.
Tocka 3.
Razmotren je zahtjev za otpis dijela clanarine USR “Krivaja” Zavidovici u kom se kao razlog otpisa dijela clanarine navode izdaci društva u 2008 godini usmjereni na cuvanje prirodnih mrijestilišta te je donesena slijedeca ODLUKA:
clanarina prema SRS F BiH treba biti placena, što je generalan stav i nema pribijanja i oprosta clanarine, a zahtjeve clanica koje uredno izmiruju svoje obaveze ce razmatrati savez i odlucivati o pomoci ukoliko iste zahtjeve ocijeni osnovanim, te se traži da USR “Krivaja” Zavidovici izmiri svoj dug za 2008 godinu nakon cega ce se odluciti o eventualnoj pomoci.
Tocka 4.
Razmatran je nacrt Statuta SRS BIH i Upravni odbor je prihvatio tekst nacrta statut SRS BIH osim u clanku 4. gdje se traži da se jasno odredi na koji nacin ce se glasovati i kvalificirati potrebne vecine delegate iz Entiteta, ukoliko nema konsenzusa u odlucivanju.
Ovakav stav Upravnog Odbora SRS F BiH obrazlaže se cinjenicom da ukoliko ne postoji konsenzus svih glasaca dolazi do blokade rada organa SRS BIH, unatoc mogucem suglasju vecine delegate iz oba entiteta.
Tocka 5.
Temeljem odluke SRS BIH, iz ove tocke dnevnog reda i aktualne situacije u USR “NERETVA” Mostar donesene su slijedece ODLUKE:
SRS F BiH je na vrijeme odnosno dana 17.03.2009 godine svojim aktom broj 05/09 dostavio listu delegate za dolazecu izbornu skupštinu SRS BIH koja je usvojena I dopunjena sukladno odluci skupštine SRS F BiH održane u Livnu, a kako mandate delegate skupštine I ostalih tjela SRS BIH isticu 16.04.2009 godine , SRS F BiH drži da nema razloga za odlaganje održavanja skupštine SRS BIH.
Upravni odbor SRS F BiH nije nadležan da organizira a niti vrši izbor delegate za skupštinu SRS BIH unutar jedne clanice saveza, a USR “Neretva” Mostar je dužna poštivati zakonske propise I svoje unutarnje akte odnosno statut I poslovnik . U slucaju da postoji sumnja u neregularnost i nelegitimitet rada USR “Neretva” Mostar I izbora delegate za skupštinu SRS BIH sa prostora HNK , za rješavanje sporova nadležan je Kantonalni sud Mostar.
Upravni odbor SRSBIH nije nadležan za suspenziju pojedinih delegate iz SRS FBiH nego je za izbor, imenovanje, opoziv nadležna jedino Skupština SRS F BiH za delegate koji dolaze ispred ovog saveza I to temeljem odredbe clana 20. ststuta SRS F BiH I ona odlucuje o svojim delegatima u organizacijama ciji je clan. Ukoliko dodje do inicijative I potrebe za promjenama delegate koji dolaze iz SRS F BiH , ovaj savez ce postupiti sukladno svom statute.
Tocka 6.
Dopredsjednik SRS F BiH Ermin Hadžic je podnio neopozivu ostavku te je pristupio na ovu sjednicu i obrazložio svoju odluku osobnim razlozima koji mu apsolutno prijece daljnji rad u savezu.Obzirom da je ostavka neopoziva Upravni odbor ju je samo deklerativno potvrdio.
Temeljem novonastalog stanja Upravni odbor je jednoglasno prihvatio prijedlog da se za V.D dopredsjednika SRS F BiH do održavanja slijedece skupštine izabera clan upravnog odbora Ahmo Gogic radi održanja kontinuiteta rada.
Takodjer je potrebno na buduce sjednice Upravnog odbora pozivati Hikmeta Arnautovic iz Sarajeva , sve do kooptiranja novog clana U.O. sa prostora Sarajevskog kantona .
Tocka 7. – Razno
Zakljuceno je da komisija za prijem djelatnika – sekretara na pola radnog vremena završi posao i u istu komisiju je umjesto dosadašnjeg dopredsjednika imenovan novi V.D. dopredsjednika Ahmo Gogic.
Gospoda Miro Vrljicak i Sidik Uzunovic su podnijeli zahtjeve za isplatu sredstava temeljem rada u komisiji za ribicke ispite i to Miro Vrljicak iznos od 690,00 a Sidik Uzunovic iznos od 1735,47 KM. Zapisnikom Porezne inspekcije utvrdjeno je da je tadašnji sekretar SRS F BiH Rifet Hadžihasanovic izvršio isplate po osnovu rada u komisiji za ribicke ispite I to gospodinu Miri Vrljicku iznos od 4.745,45 KM a gospodinu Sidiku Uzunovic iznos od 2.153,80 KM zakljucno sa 31.12.2007 godine.
Ukoliko postoje druga potraživanja tražimo da ista dokumentirate i o njima cemo odluciti nakon što se plati porez na isplacena vam sredstva koji iznosi 50% od isplacenog, te nakon što nadležno ministarstvo odmrzne polaganje ribickih ispita.
Razmotren je zahtjev za novcanu pomoc USR “Drijenca” Gracanica u kom se navodi da su isti imali odredjenih izdataka temeljem analiza vode a da od saveza nisu ništa dobili, te da su im sredstva potrebna radi uredjenja obale rijeke.
Kako financijskim planom nisu predvidjena sredstva za ovakve aktivnosti a SRS F BiH još uvijek nije u mogucnosti financijski realizirati takve zahtjeve, mi podržavamo vaš projekat uredjenja obale, a kako je fin. planom predvidjeno ove godine poribljavanje ciprinidnim vrstama, moguca je pomoc u vidu poribljavanja ukoliko ispunite uvjete po natjecaju koji ce biti raspisan, te je iz gore navedenih razloga donesena odluka o odbijanju vašeg zahtjeva.
4. Upravni odbor je razmotrio I donio odluku kojom se potvrdjuje kalendar takmi cenja SRS F BIH za 2009 godinu.
5. Upravni odbor je razmotrio i donio odluku kojom se prihvata protokol o medjusobnim obavezama SRS F BIH I SDR Vrbas Donji Vakuf o održavanju takmicenja u FLY Fishingu u sklopu federalne lige u 2009 godini.
Nakon ove tocke završena je 20 . sjednica Upravnog odbora SRS F BiH.
Predsjednik saveza :
Christian Orsolic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.