Jezero Mrkotić: Održan Kup SRS FBiH u feeder tehnici bodovan kao 2. kolo Premijer lige FBiH

DSCN7416U nedjelju, 31. maja 2015. godine, u organizaciji USR “Blinker” Kalošević-Tešanj, održan je Kup SRS FBiH u feeder tehnici, a koje je bodovano kao 2. kolo Premijer lige FBiH u lovu ribe feeder tehnikom.

“Feederom” nazivamo tehniku sportskog ribolova kod koje je svojstvena upotreba hranilice. Ova tehnika predstavlja integraciju plovkarenja i dubinskog, s tim što ima najbolje osobine i jednog i drugog. Vrhovi kod feeder štapova izrađeni od karbona ili fiberglasa i veoma su osjetljivi i uočljivi (ofarbani svijetlim upadljivim bojama – bijelom, žutom, narančastom ili crvenom) tako da sa te strane daju onu draž koju ima plovak, a od dubinskog snagu i mogućnosti dalekih zabačaja. Ova tehnika je upotrebljiva na svim tipovima vode i njome je podjednako interesantno loviti i sitnu ali i veoma krupnu ribu. Princip na kome funkcionira feeder je precizno, konstantno i ne previše obilno hranjenje koje se vrši plasiranjem hrane pomoću hranilice. Na taj način jato se koncentrira na uskom prostoru i riba postaje veoma aktivna.

Na Kup-u u lovu ribe Feeder tehnikom u kategoriji seniori, odazvalo se se sedamnaest takmičara koji su stigli iz raznih općina na području FBiH – Sarajevo, Tuzla, Usora, Srebrenik, Kalesija, Banovići i Brčko.

Dan je bio sunčan, voda mirna i ugodna za ribolov, ribiči su se naoružali svojom pratećom opremom i takmičenje je, nakon pripreme, otpočelo u 10,00 sati.

Ribiči su lovili do 15,00 sati – riba je slabo radila, ali to nije umanjilo draž sportskog ribolova. Javilo se nekoliko šarana, babuški, klena, i nezaobilazna bjelica.

Bilo je nekoliko “otkidanja” najlona, čak i “ispravljanja” udica kod takmičara na stazi.

Nakon petosatnog takmičenja, sudijski žiri u sastavu Sejdić Besim, Hatkić Muharem, Odobašić Hajrudin i Čaplja Mirsad objavili su službene rezultate postignute na takmičenju:

SEKTOR “A”:

  1. mjesto Dragan Koler
  2. mjesto Rusmir Arnautović
  3. mjesto Dinko Macić
  4. mjesto Marko Bratić
  5. mjesto Seid Kovačević
  6. mjesto Sanjin Djedović

SEKTOR “B”:

  1. mjesto Elvis Luganić
  2. mjesto Amir Taletović
  3. mjesto Zlatan Sitarević
  4. mjesto Adem Mumić
  5. mjesto Ismail Hadžić
  6. mjesto Kenan Hajdarević (odustao zbog zdravstvenih problema)

SEKTOR “C”:

  1. mjesto Nihad Buljubašić
  2. mjesto Armin Imamović
  3. mjesto Ahmetašević Amir
  4. mjesto Bradvić Goran
  5. mjesto Saša Mičević

Majstor staze je Luganić Elvis sa ulovom od 1.920 grama.

Najboljim pojedincima su uručene nagrade u vidu medalja, diploma i pehara.

Takođe, najbolji pojedinci su nagrađeni određenom količinom primame “100 % CATCH” Istu je takmičarima nesebično donirao Albin Kurtović vlasnik firme “Conswing” d.o.o. iz Mirčine-Gračanica koji je ujedno i distributer “100 % Catch” proizvoda za bh. tržište, kojem se ovom prilikom javno zahvaljujemo za navedenu donaciju.

Nakon ribolovnog takmičenja prisutni ribolovci su nastavili druženje na jezeru Mrkotić uz bogatu trpezu jela i pića.

U ime USR “Blinker” Kalošević-Tešanj zahvaljujemo se našim sportskim prijateljima koji su nam na  jezeru Mrkotić pokazali sve ljepote i čari Feeder tehnike.

Tekst i fotografije: Besim Sejdić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.