VIDEO: Proglašenje pobjednika 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju i ostali video klipovi toka prvenstva

svecano3Završeno je 35. Svjetsko prvenstvo u mušičarenju. Iza nas je pet takmičarskih dana u pet gradova Bosne i Hercegovine, na četiri rijeke i jednom jezeru. U izuzetno neizvjesnoj borbi sa 30 timova iz cijeloga svijeta BiH je osvojila bronzanu medalju. Šampionska titula, prvo mjesto i zlatna medalja pripala je ekipi Španiji. Drugo mjesto osvojila je ekipa Sjedinjenih Amerčkih Država, domaćin narednog, 36. Svjetskog prvenstva.

Bronzom su se okitili naši reprezentativci: Aleksandar Đukić, Željko Prpić, Jovo Dević, Saša Jeremić, Siniša Bovan, Borislav Šmanja i Samir Kalušić, selektor Igor Gromilić i pomoćnici Mile Kerkez i Sead Alijagić.

Iz Bosne i Hercegovine, sa zlatnom medaljom sa 35. Svjetskog prvenstva, odlazi Piotr Marchewka iz Poljske. Srebro je zasijalo na vratu Nikole Trebješanina iz Crne Gore, dok se bronzom okitio Devin Olsen iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prvenstvo je zvanično zatvorio predsjednik FIPS Mouche Federacije Paul Wekermans iz Belgije i zahvalio organizatorima Sportsko ribolovnom savezu BiH na uspješnom domaćinstvu. Velike simpatije takmičara pobrao je i Borut Jereše iz Slovenije, dopredsjednik FIPS Mouche Federacije.

Ovo je do sada bilo najmasovnije Svjetsko prvenstvo, po broju zemalja učesnica, a kako ističu gosti i najuspješnije organizovano. Podsjetimo da je najveću rubu na Prvenstvu, mladicu dužine 67 centimetara, ulovio prvog takmičarskog dana na Vrbasu, Luis ANTUNEZ iz Čilea i osvojio Trofej Prvenstva. Još malo zanimljivosti za Luisa: takmičio se sam, ulovio 100 riba i u pet takmičarskih dana dva puta bio na prvoj poziciji.

Uvjereni smo da će svi takmičari svojim kućama ponijeti najljepšu sliku o našoj zemlji Bosni i Hercegovini i gradovima koji su ovih dana trudili se biti im druga kuća. Vjerujemo da će njihov sljedeći dolazak u BiH biti jedan od naših gradova: kraljevski grad Jajce, Donji Vakuf, Šipovo, Ključ i Ribnik, a sigurni smo da će ipak najviše pamtiti naše ljude i naše gostoprimstvo. Bilo je zadovoljstvo, a i privilegija, pratiti takmičare 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju na našim ljepoticama Plivi, Sani, Sanici i Vrbasu i Plivskom jezeru.

Svečanosti zatvaranja 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju upriličenu na Plivskom jezeru, uz takmičare i brojne goste i građane, svojim učešćem uveličali su i članovi Duhačkog orkestra/Limene glazbe Jajce, KUD „Jajce“, KUD „Stari grad” iz Ključa i KUD „Šipovo“.

Pripremila: Dijana Duzić

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

KRATKI PRILOG

HRONIKA 4

HRONIKA 3

HRONIKA 2

HRONIKA 1

SVEČANO OTVARANJE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.