Na Drini u Ustikolini održan 12. Internacionalni kup mladičara

Piše: Ismet BAJROVIĆ

U veoma uspješnoj organizaciji Sportsko ribolovnog društva „Halil Sofradžija“ – Ustikolina, u subotu, 26. decembra, održan je tradicionalni 12. Internacionalni kup u lovu mladice varalicom. Ovo takmičenje je održano u povodu završetka lovne sezone na mladicu.

Na obalama Drine kod Ustikoline okupilo se više od 50 mladičara, iz Sarajeva, Jošanice, Foče, Goražda i Ustikoline. Domaćini su uložili puno truda da obezbjede optimalne uslove za takmičenje i obezbjede bogatu trpezu, te osvježavajući napitak za sve učesnike.

Takmičenje je trajalo puna tri sata, ali kraljica naših rijeka nije „grizla mamac“.

Jednu mladicu ulovio je Šefkija Drugović – Keke iz Ustikoline, a riba je bila dugačka 75 cm, a teška 3,5 kg.

Bilo je još ulova škobalja, a vješti ribari bili su: Senad Džomba, Ramiz Gušo, Haris Sijerčić i Mugdim Pešto.

Vrijedni sportski ribolovci iz Ustikoline bili su uzorni domaćini i organizatori ovog takmičenja. Za sve učesnike obezbjeđen je vojnički ručak, a na stolovima bilo je puno domaćih proizvoda – pršute, raznih sireva, kajmaka, salata, domaćih sokova, rakije kruške i šljive. Ovdje je sve dobro štimalo. Bilo je lijepih priča i šala iz ribolova.

Avdo Džemidžić, poznati poljoprivrednik ovog kraja počastio je ribare sa svojim kvalitetnim proizvodima. Sulejmanu Dreci, sekretaru ribara i Senadu Džombi iz Ustikoline pripadaju samo riječi hvale za sve što su pripremili za svoje goste.

Neđo Pejović iz Jošanice čestitao je svojim komšijama za uspješnu organizaciju takmičenja. Među prisutnima bilo je desetak starih ribara iz ovog kraja. Oni su došli da uveličaju ovo takmičenje, ali i da se druže sa mlađim ribarima. Svim ribarima bio je jedino prioritetan zadatak da se druže, a lov ribe bio je u drugom planu.

“Od 11. godine se bavim ribolovom tako da sam postao vješt u pecanju, naročito mladice, a bilo je ulova i preko 30 kg mladice. Danas baš nisam ni očekivao veći komad, ali mi se posrećilo. U ribolovu nikada ne znate kako ćete proći. Na Drini u Ustikolini okupili su se brojni ribari radi lijepog druženja, a lov ribe je bio u drugom planu”, kaže Šefkija Drugović poznati mladičar iz Ustikoline.

DSC_0507DSC_0509DSC_0510

DSC_0521DSC_0522MIRALEM MERKEZ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE SRD HALIL SOFRADŽIJA URUČUJE POBJEDNIČKI PEHAR ŠEFKIJI DRUGOVAC

bihspo140621isb ribolovDetalj sa takmičenja mladičara na Drini - Senad Džomba, Šefkija Drugović i Haris Sijerčić (Foto, I. BAJROVIĆ)DSC_0424

DSC_0427DSC_0432DSC_0442

DSC_0467DSC_0474DSC_0475

DSC_0480DSC_0482DSC_0486

DSC_0488DSC_0493DSC_0496

DSC_0497DSC_0503

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.