Jezero Starača: Otvorenje ribolovne sezone 11. marta

Dugo očekivano otvorenje sezone na jezeru Starača će biti ozvaničeno u subotu, 11. marta, a prolongirano je zbog leda od preko 30 cm koji se tek otopio.

Uprkos tome što su članovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva redovno bušili rupe u ledu, nakon otapanja pronađeno je više uginulih jedinki svih vrsta riba. Srećom, nije pronađena nijedna od onih kapitalnih koje teže i dvadesetak kilograma a ove manje će biti nadoknađene poribljavanjem jezera.

“U subotu će ribolov na jezeru biti besplatan s tim što je režim ribolova “uhvati i pusti” za sve vrste riba. Do ove godine na jezeru je svo vrijeme bio takav režim čime smo sačuvali i unaprijedili riblji fond, a od ove godine će ribolovci koji od nas kupe godišnju ribolovnu dozvolu imati pravo na mjesečni ulov a on je jedna štuka i jedan šaran maksimalne težine do 2 kilograma.”, rekao nam je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja.

“Ukoliko neko želi pomoći da se uljepša okruženje oko jezera, u subotu može donijeti sadnicu neke voćke i posaditi je na za to predviđena mjesta. Bili bismo veoma zahvalni i na ovom vidu pomoći.”, poručuju iz Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.