Obilježeno 60.godina rada SRD”Bosna” Maglaj

MAG_01Dana 20.12.2013 godine u velikoj sali
hotela “Galeb” u Maglaju održana je
svečana sjednica povodom 60 godina
postojanja i rada Sportsko ribolovnog
udruženja “BOSNA” Maglaj.

U izuzetno lijepom ambijentu i veoma
dobrom raspoloženju prisutnih članova
, gostiju i simpatizera Udruženja,
dodijeljene su nagrade, plakete, priznanja
za zasluge i zahvalnice zaslužnim
pojedincima, ustanovama i udruženjima.
.

 

Svečanoj sjednici je prisustvovao načelnik Općine Maglaj gosp. Mustabašić
Mehmed, koji je zajedno sa komandirom Policijske stanice Maglaj gosp. Mušić Alenom učestvovao u dodijeljivanju nagrada i priznanja.

Medijski pokrovitelj manifestacije je RTV Maglaj sa novinarkom Nejrom Bradarić koja je veoma uspješno vodila oficijelni dio programa.

SRD „ Bosna „- Maglaj je osnovano 08.02.1953. god. i te godine je brojalo 42 člana. Do zadnjih ratnih sukoba udruženje je okupljalo prosječno oko 300 članova svih uzrasta i oba spola.Garant dobrog rada i rezultata je bio dugogodišnji predsjednik gosp. Klenovšek Roman koji je uspješno vodio udruženje u svim oblicima djelovanja ( radne akcije čišćenja obala i korita rijeka Bosne, Liješnice, Jablanice, poribljavanja istih, kao i organizovanje raznih nivoa takmičenja u ulovu ribe i bacačkim disciplinama. Maglajski takmičari i takmičarke su bili višestruki prvaci BiH i SFRJ a tu tradiciju nastavljaju i novi mladi naraštaji kao i njihove starije kolege.Poslije rata, uspješan rad se nastavio iako u otežanim uslovima, sa znatno manjim sredstvima i sa upola manjim članstvom. Kao i u ranijem radu, najviše pažnje se poklanja omasovljenju, radu sa mlađim kategorijama i što dosljednijoj primjeni ZSR ,te zaštiti i unapređenju ribljeg fonda zajedno sa okolišem. Kao dokaz dobrog rada, sklopljen je Ugovor sa Kant.ministarstvom i dobijeno Ribolovno pravo na ribolovnu zonu Maglaj.

Za  svoj doprinos u uspješnom radu .a povodom 60. godina postojanja i rada SRD „ Bosna“ – Maglaj , DODJELJUJE :

 

      ZAHVALNICE :

1. Klenovšek Roman, Rudi, rođen : 17.07.1929 god. Dugogodišnji predsjednik – alfa i omega USR  „Sulejman Omerović-Car“. Zaslužan za sve uspjehe članova i samog Društva na prostoru BiH i SFRJ. Zahvaljujući njemu,  Maglaj je i danas poznat po vrsnim takmičarima i sp.ribolovnim sudijama.

2. Salkić Adem
, rođen 24.04.1930. god. Dugogodišnji član predsjedništva i bliski Rudijev saradnik. Otac 2 sina- sp. ribolovca, od kojih jedan- Esad, postaje vice šampion svijeta za inv. Lica.

3.Mečević Muradif, rođen 08.12.1934. god., vrstan takmičar i trener. Osim učešća u radu organa Udruženja, najviše je doprinio svojim iskustvom i sportskim rezultatima na takmičenjima širom SFRJ.

 4. Delić Husnija, penzioner, bivši poslovođa u pogonima proizvodnje papira- „Natronu“. Rođen 20.02.1935. god. Dugi niz godina i u više mandata bio član Predsjedništva i U.O.-a Društva-

 5. Salkić Tahir, rođen 05.09.1943. god. u Liješnici. Izuzetan majstor, istekao se u izgradnji objekata na ribarskoj stazi i kao domar. Otac i trener višestrukih prvaka  SFRJ u bacačkom trboju.

 6.Mustabašić Mehmed, načelnik općine Maglaj, čija su vrata cijelo vrijeme bila širom otvorena za saradnju i pomoći.

 7. Bradarić Mehmed, politički predstavnik Maglajske DPZ-e i nezamjenjiva spona sa resornim službama F BiH.

 

8.  Sportsko ribolovni Savez F BiH, krovna asocijacija na prostoru F BiH koja okuplja više od 7o Udruženja sa preko 10 000 članova. Uspješan saradnik i mentor u ostvarivanju prava sp. ribolovaca.

 9. P.S. Maglaj, sa svojim pripadnicima u stanici i na terenu, uvijek je pružala nesebičnu i potrebnu profesionalnu pomoć.

 10.RTV – Maglaj, od osnivanja pa do danas, putem svojim uposlenika a kroz informativne emisije i priloge vjerno informiše građanstvo o aktivnostima SRD „Bosna“ Maglaj.

 Posebne Zahvalnice:

 1. SRD „ Bosna“ – Žepče, Udruženje koje ima izuzetnu saradnju sa sp. ribolovcima Maglaja i koje podržava rad Maglajskog Društva.

 2. SRD „ Blinker“ – Kalošević, jedno od rijetkih SRD-a iz SSRD „ZE-DO“  koje sarađuje sa SRD „Bosna“ Maglaj i koje nastavlja saradnju a posebno u takmičarskom sportu.

 3. Pap Albert, poznati Jerko. Relativno „mlad“ član Društva, ali nezamjenjivi član komisije za unapređenje i zaštitu ribljeg fonda, neprijatelj KORMORANA, br.1

 4. Kremić Amir – Krema, predsjednik Skupštine SRD „ Bosna“ – Maglaj i dugogodišnji član organa Društva.

     PRIZNANJE ZA ZASLUGE

1. Davidov ( Svetozara ) Tihomir, građevinski tehničar, penzioner. Rođen je : 31.08.1932. u Malom Iđošu,opština Bačka Topola, Vojvodina. U Maglaj se doselio i počeo raditi 1964. godine , od kada je i član SRD-a. Tokom svih godina neprekidnog članstva,  aktivno je učestvovao u radu različitih organa i komisija Društva. Posebno je poznat i cijenjen kao zastupnik „ isključivog rada po Zakonu „ te je kao takav nezamjenjivi član i predsjednik Nadzornog odbora SRD-a.                 aktivno je pratio i učestvovao u: izradi, dopunama i izmjenama svih akata vezanih za sp.ribolov i rad Društva, kantonalnog i Federalnog saveza. Još uvijek je aktivan sp. ribolovac.

      2.  Kruško (Sejfe) Izudin, rođen 15.04.1940. u Maglaju. Osnovnu školu završio u Maglaju a    srednju Poljoprivrednu u Modriči. Sportsko – rekreativnim ribolovom se počeo baviti još 1960. godine od kada je član SRD „ Sulejman Omerović – Car“ a danas SRD „Bosna“ Maglaj. U mlađim danima bio je aktivan takmičar a posebno je volio bacačke discipline. Dugi niz godina svojim zalaganjem i disciplinom kako na takmičenjima tako i u društvenom radu kroz angažovanje u različitim tijelima ( član U.O.-a, predsjedništva ,Skupštine, Nadzornog odbora ) ostavio je neizbrisiv trag i ogroman doprinos na unapređenju sportskog ribolova kao i na unapređenju i zaštiti ribljeg fonda.

      3. Alić Osman, rođen 21.04.1941. u Kosovi. Sp. ribolovom se bavi od mladih dana a naročito nakon odlaska u penziju. Član skupštine i organa Društva u više mandata. Još uvijek aktivan ribolovac i  redovan učesnik svih radnih akcija.

     4. Kendić Hamdija , djed Hamdija, je rođen 05.01.1941 u Maglaju i veći dio svog života je posvetio sp. ribolovu. Uz Džemu, Tomu, Antu  i druge kolege obišao je razne vodotoke i stekao mnoge poznanike. Tokom godina bio je član raznih organa Društva i dugogodišnji domar Ribarske staze. Obučio je i bio trener brojnim mladim ribolovcima a još uvijek aktivan ribolovac i takmičar.

     5. Ruvić Fadil , rođen u Maglaju 10.07.1956. god. Sp. ribolovom se bavi još od momačkih dana i sa bratom Fudom postaje aktivan član i takmičar. Tokom dužeg niza godina dao je i veliki doprinos radom u organima Društva a posebno na izgradnji kučice i uređenju jezera „Nekolj“.

     6. Pehić Medin, rođen 10.07.1966. god. Ribolovne tajne i vještine je učio od oca Ise, iskusnog i starog ribolovca. Svoju ljubav prema ribolovu je prenosio na mlađe naraštaje. Aktivan je član društva i ne propušta učešće u takmičenjima a naročito u radnim akcijama-

    7. Bradarić Salim, zvani Titić, je rođen 14.09.1956. god. u Liješnici. Uz ljeskov štap, prva ribarska iskustva je sticao na virovima obližnje rijeke Liješnice. Kao aktivan član u organima Društva, posebno se zalaže u stvaranju boljih uslova za bavljenjem takm. ribolovom a posebno mladih. 

    8. Vrgovčević Nadina, učenica 1.razreda Hemijsko-tehničke škole, rođena 28.07.1998. god. u Zenici. Po uzoru na starije sestre i roditelje, Sportskim ribolovom se počela baviti od djetinstva. Višestruki je prvak Fed.BiH i BiH u kategoriji kadetkinja. Proglašena za Najboljeg sportistu- Maglaja u 2012.god. 

   9. Gračić Jasmin, srednjoškolac, hemijski laborant. Rođen je u Zenici, 12.08.1998.god.  Zahvaljujući djedu Salimu, zavolio je sp. ribolov i zajedno sa mlađim bratom aktivan je ribolovac-takmičar. Iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate a u 2013. god. postaje prvak BiH u kategoriji juniora U-18                                                              

             PLAKETE 

1.Ruvić ( Rašida ) Amir, rođen 23.12.1950.god.u Maglaju. Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Maglaju a Fakultet fizičke kulture u Sarajevu. Po završetku školovanja vratio se u Maglaj, zaposlio i radio kao Profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja a trenutno obavlja dužnost direktora u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“-Maglaj. Od srednjoškolskih dana se bavi različitim sportovima : plivanjem,košarkom ,odbojkom te biva član i igra u K.K.“UPI-Maglaj“ i O.K. „Jedinstvo“-Tuzla.Bavio se i trenerskim radom. Član SRD-a postaje 1972.godine i u periodu od 1988. do 2008. biva u tri navrata Predsjednik Društva. Za svoj rad dobitnik je više društvenih priznanja  Aktivan je takmičar i kao takav učesnik mnogobrojnih  takmičenja.  2012.godine na Otvorenom prvenstvu BiH za veterne u Čapljini, osvojio je 4.mjesto a 2013.u Brodu 5.mjesto i izborio mjesto u reprezentaciji. Zajedno sa ostalim  članovima BiH reprezentacije  na 6. Sv.prvenstvu za veterane 2013.god.u Čapljini osvaja 2.mjesto i srebrenu medalju ( prvu za tu kategoriju u BiH ).

 2.Salkić (Adema ) Esad, trgovac. Rođen je : 17.08.1955.godine u Liješnici, opština Maglaj. Zaposlen kao skladištar u firmi „ Elprom – Zambonni „ – Maglaj. Od ranog djetinjstva član je SRD-a „ Bosna „ – Maglaj. Kao invalidno lice takmiči se u Premijer ligi BiH za invalide od njenog formiranja kao i drugim takmičenjima koji okupljaju invalidna lica. Višestruki je prvak ZE-DO kantona i Federacije BIH u organizaciji SSRI BiH kao i prvak Premijer lige BiH.Kao član reprezentacije BiH na Svj.prvenstvu za inv.lica u Njemačkoj 2008. god.u tandemu sa pomočnikom Vrgovčević Fuadom osvojio je 2.mjesto ( u pojedinačnoj konkurenciji ) i srebrenu medalju. Bila  je to prva do tada osvojena medalja za BiH ribolov  sa Svj. Prvenstva .

  3.Vrgovčević ( Huseina ) Fuad, rođen : 29.03.1960.godine u Maglaju. Po zanimanju maš.tehničar,uposlen u „Natron-Hayat“-u,oženjen i otac tri kćerke koje su takođe vezane      za sportski ribolov. Od dvije sportske ljubavi : sp.streljaštvo i sp. ribolov, prioritet je dao sp.ribolovu. Član USR „ Sulejman Omerović – Car“ od 1968.godine koje je kasnije mijenjalo ime u SRD „ Maglaj“, do današnjeg SRD „ Bosna“-Maglaj. Kao omladinac ,zahvaljujući tadašnjem predsjedniku ,gosp. Klenovšek Romanu, postaje član Predsjedništva USR-a i počinje da se zanima za sudijski poziv.Društveni sudija postaje 1985.godine a zvanje Republički sudija stiče 1987.u Tuzli. Na Državnom prvenstvu u Bihaču 1996. godine položio je ispit i stekao zvanje Savezni – Državni sudija u obje discipline.  Kao sudija u poslije ratnom periodu obavljao je najznačajnije dužnosti i funkcije na takmičenjima svih nivoa i na prostoru cijele BiH  a kao kruna sudijskog angažovanja, obavljao je dužnost  Glavnog sudije na 15.S.P.-u za Invalide 2013.godine u Čapljini. Uz sudijsko angažovanje, aktivan je takmičar i stalni učesnik Premijer lige za invalide . Od 2008.godine član reprezentacije BiH i učesnik 4 Sv.prvenstva za invalidna lica. U tandemu sa Salkić Esadom,osvajač srebrene medalje na S.P.-u u Njemačkoj 2008. godine.U takmičarskoj 2013.god.osvojio 3.mjesto u Premijer ligi i izborio mjesto u reprezentaciji BiH za S.P.-o u Italiji 2014.godine. Društveno aktivan ,trenutno predsjednik SRD-a, član U.O.-a SRS F BiH i predsjednik Takmičarske komisije SRS F BiH.

Glavni krivci za uspješnu organizaciju svečane sjednice su predsjednik Udruženja SRD “BOSNA” Maglaj gosp. Vrgovčević Fuad i predsjednik Skupštine Udruženja gosp. Kremić Amir.


Priložene fotografije u ovom albumu prikazuju dio atmosfere sa svečane sjednice SRD “BOSNA” Maglaj.

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.