Zahtjev za dostavu podataka sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu

logo-srs-f-bih-baNa temelju obavljenog konsultativnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dana 22.03.2013. gdje je razmatrano pitanje izvršenje obveza članica saveza prema Ministarstvu, obavještavamo vas slijedeće:

1. Zakon o Slatkovodnom ribarstvu je u parlamentarnoj proceduri i prošlog tjedna je skinut sa dnevnog reda i predviđenog usvajanja  radi formalnih stvari koje će predlagač hitno popraviti  i Zakon će zastupnicima biti ponovo dostavljen na razmatranje i konačno usvajanje. Nakon toga radit će Ministar sa suradnicima Pravilnike kao podzakonske akte, a uključit će se ispred SRS Federacije radna grupa u sastavu Oršolić Christian, Gromilić Igor i Ružić Darko koja će u ime SRS Federacije BiH iznjeti mišljenja članica Saveza i dati odgovarajuće sugestije i prijedloge u fazi izrade Pravilnika.

2. Većina SRD članica Saveza nije dostavila Godišnji plan gospodarenja  Ministarstvu poljoprivrede F BiH kako ton nalaže  Zakon o slatkovodnom ribarstvu, sa mišljenjem  kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, treba dostaviti pored toga Finansijski plan za realizaciju Plana gospodarenja, katastar zagađivača na Ribolovnoj zoni i području kojim upravlja SRD temeljem ribolovnog prava, popis ovlaštenih osoba datih u TABELI-1. Ovo su  iz SBK koje ima 12 društava uradila samo 2 društva i to USR”Vrbas” D. Vakuf  I SRD Vitez iz Viteza i dobili potrebnu saglasnost na Godišnji plan gospodarenja za 2013 godinu. Pošto je rok za ovaj zadatak davno prošao molimo da hitno postupite po ovom obaviještenju i uputi kako ne bi bili sankcionisani od strane Inspekcije koja vrši pregled u SRD i baš pregleda izvršenje i ovih obaveza.
Uz Godišnji plan gospodarenja  i  mišljenja na isti kantonalnog ministarstva svaki korisnik bi Federalnom ministarstvu poljoprivrede trebao kao prilog da dostavi i Katastar zagađivača i popis ribočuvara i ovlaštenih osoba u društvu nosiocu ribolovnog prava, odnosno popunjenu  TABELI 1.

Vaše godišnje planove sa zahtijevom šaljite na adresu

FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
Odsjek poljoprivrede – gospođa Tina Orahovac ili Mato Anđelić
71.000  SARAJEVO, ulica Marka Marulića 2.

3. Sva SRD nosioci ribolovnog prava su dužni Federalnom ministarstvu dostavljati kvartalne izvještaje
o prodatim dozvolama (serijski brojevi od broja do broja) po strukturi prodatih dozvola od 100, 50,25 KM dnevnih i vikend dozvola, te dokaze o uplati 10% naknade Federalnom savezu na temelju prodatih dozvola za taj kvartal.
Posebno se mora dostaviti pregled uplata  Kantonalnim ministarstavu naknada za ribolovno pravo, te Izvještaji o vrsti i količini ulova riba na vodama na koje ribolovno pravo ima SRD.

4. Ovih dana u kantonalnim Ministarstvima izvršena je promjena žiro računa za uplatu naknade za   ribolovno pravo, te vas molimo da u Minstarstvima se informirate  i brojevima žiro računa .

5. U prilogu vam šaljemo obrazac vezan za Akvakulturu i ribogojilišta koja egzistiraju na vašem Ribolovnom području i Zoni te vas  molimo da popunite TABELU-2 i prikupite podatke do 01.04.2013. i pošaljete ih na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede datu u tački 2.

Ovo je molba Ministarstva poljoprivrede i od nas očekuju pomoć, jer će usvajanjem novog Zakona i sama SRD od ovog imati korist u u cilju reguliranja odnosa tih subjekata sa SRD, poribljavanja i naknada društvima za štete  na  Ribolovnom području, posebno gdje se radi o proizvodnji riblje mlađi za potrebe društava, a da ne kažemo proizvodnji konzumne ribe. Očekujemo od vas pomoć i suradnju.

6. Još jednom vas upozoravamo da Federalna inspekcija u sklopu godišnjeg plana kontroliranja SRD i primjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu Federacije, vrši nadzor u SRD i pregled dokumentacije, te vas molimo da ažurirate vašu dokumentaciju i pripremite  se za pregled u stavite inspekciji na uvid  sve potrebne dokumente.

7. Što se tiče incijative vezane za kormorane i njihov status, Sportsko ribolovni savez će se posebno obratiti Ministarstvu i zatražiti izmjenu Zakona o lovstvu Federacije i promjenu statusa zaštićene vrste koju kormorani sad imaju, te zatražiti da se utvrdi nadležnost  i opravdani zahtijevi nosioca ribolovnog prava za nadoknadu štete.

8. Pošto imamo namjeru sa Ministarstvom poljoprivrede da tijekom godine ostvarujemo stalne kontakte, molimo vas da nam pravovremeno dostavljate vaše primjedbe i sugestije koji će poboljšati rad sa Ministarstvom, posebno kada bude u primjeni  novi Zakon i decidnije budu rješene nadležnosti  pojedinih subjekata u primjeni Zakona, posebno inspekcije i samih korisnika ribolovnog prava .

PRILOZI:

TABELA 001 – Spisak odgovornih osoba u SRD (Ribočuvara i drugih osoba sa podacima)
TABELA 002  – Popis ribogojilišta po općinama  – Ribolovnim područjima korisnika ribolovnog prava

Sportski pozdrav, bistro!

SEKRETAR SRS FEDERACIJE BIH
Lidija Bogić
 PREDSJEDNIK SRS FEDERACIJE BIH

Marcel Kučinski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.