Izvještaj sa sjednice Upravnog odbora SRS FBiH održane 8. avgusta

L_SRSFBIHDana 08. avgusta održana je sjednica Upravnog odbora Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Sjednici su prisustvovali predsjednik SRS FBiH Osman Hodžić, potpredsjednik Danijel Kobačić, članovi Zijad Sinanović, Tihomir Popović, Samir Čajić, Christian Oršolić, Bahrudin Vrana i Senad Kapo.

Sastanku su još prisustvovali predsjednik Takmičarske komisije Đug Hajrudin i sekreatr Takmičarske i Sudijske komisije Adnan Doglod.

Tok sastanka:

Kao prva tačka, donešena je Odluka da se usvaja Poslovnik o radu Upravnog odbora SRS Federacije BiH uz slijedeću dopunu:

  • predsjednik i dopredsjednik Skupštine, članovi Nadzornog odbora, predsjednik TK, predsjednik SK i sekretar TK i SK se na sjednice Upravnog odbora ne pozivaju obavezno nego po potrebi.

Nakon pregleda finansijskog stanja SRS FBiH, usvajen se Izvještaj o finansijskom poslovanju Saveza u prvoj polovini 2015. godine.
Zaključak: Uputiti upozorenje članicama Saveza koje nisu izmirile obaveze plačanja članarine i od istih zahtijevati da svoje obaveze izmire u najkraćem roku.

Nakon izlaganja Đug Hajrudina, predsjednika Takmičarske komisije, usvajen je Izvještaj sa svih do sada održanih takmičenja u organizaciji SRS Federacije BiH.

U nastavku sjednice, članovi Upravnog odbora SRS BiH ispred SRS FBiH, Christian Oršolić i Tihomir Popović su izvjestili članove UO o aktivnostima vezanim za 35. Svjetsko prvenstvo u mušičarenju. Akcenat izvještaja je bio na uspješno organizovanom i provedenom prvenstvu, bez nekih propusta koji su mogli umanjiti pozitivan utisak i takmičara i gostiju iz svjetskih ribolovačkih asocijacija, pozitivnu bilancu finansijskog izvještaja uprkos problemima u naplati obećanih donacija, na odličan timski rad svih aktivno uključenih u samoj organizaciji, ali i na problem koji postoji unutar naše reprezentacije a čije je rješavanje u toku.

Izvještaj je pozitivno ocijenjen od strane članova Upravnog odbora. Potpuni izvještaj moći ćete pogledati na stranici Sportsko ribolovnog saveza BiH.

Nakon ove tačke, predsjednik SRS FBiH Osman Hodžić je obavjestio članove  UO da je na adresu Saveza pristiglo nekoliko dopisa.
Po pitanju dopisa USR “Ramske vode” vezano za dodjelu jednog čamca će se raspravljati na sljedećoj sjednici UO.
Po pitanju dopisa Vrgovčević Fuada sa pitanjem o njegovom smjenjivanju sa mjesta komesara na takmičenju koje je bilo u organizaciji SRSBiH, obavezu da mu odgovori preuzeo je predsjednik SRS FBiH.
Đug Hajrudin je postavio i pitanje vezano za dopis takmičara iz SRS FBiH i refundaciju kotizacija, članovi UO su donijeli odluku da se izvrši ta refundacija.

Po tački dnevnog reda – “Raspodjela pomoći udruženjima koja su pretrpila štetu u prošlogodišnjim poplavama”, članovi UO su, svjesni  da su sredstva minimalna i nisu dostatna kad bi se dala samo jednom udruženju, a ne podijelila na 17 aplikanata, donijeli odluku da se sredstva uplate Kantonalnim savezima koji ipak bolje znaju koja su udruženje pretrpila više štete, te da se ista raporede po odluci Kantonalih saveza.
Aplikanti su bili iz 5 kantona, pa je odlučeno da se sredstva podijele Kantonalnim savezima na sljedeći način:
SBK – 800 KM
USK – 800 KM
TK – 800 KM
PK – 800 KM
ZDK – 1.900 KM (zbog najviše udruženja koja su aplicirala i najvećih šteta)

Nakon ove tačke, stavljen je za usvajanje Pravilnik o feeder takmičenjima koji je usvojen, te prijedlog sudijskih testova koji su također usvojeni.

Zbog uštede sredstava, predloženo je da se članovima Komisije za polaganje sudijskih ispita za angažman u komisiji u narednom periodu isplaćuje naknada u iznosu od 30 KM.

U nastavku je razmatrana molba za povećanje finansijske pomoći reprezentativcima BiH a takmičarima iz SRS FBiH.
Zbog finansijske situacije i drugih obaveza koje ima Savez, članovi Upravnog odbora su donijeli odluku da trenutno nema mogućnosti da se ista poveća.

U sklopu rasprave o pomenutoj tački, dogovoreno je da se u narednom periodu posveti pažnja izradi projekata, te aplicira prema svim nadležnim institucijama, ali i privrednim subjektima koji finansiraju sportske aktivnosti. Na taj način Sportsko ribolovni savez FBiH bi mogao obezbjediti značajna dodatna sredstva.

Zbog neuređenosti sistema, nemoći udruženja – članica Saveza da se izbore sa problemima na vodotocima na kojima  su korisnici ribolovnog prava, članovi SRS FBiH su se usaglasili da pruže pomoć udruženjima kojima ista bude potrebna, u smislu direktnog obraćanja nadležnim institucijama i traženja zaštite prava udruženja, ali i pojedinaca, obraćanja medijima i slične aktivnosti.  Ukoliko neko udruženje smatra da bi takav angažman SRS FBiH pomogao u rješavanju problema ili ostvarivanju prava, obratiti se možete na mail SRS FBiH sa opisom konkretnog problema.

U nastavku je Senad Kapo podnio izvještaj o aktivnostima po pitanju novog Statuta SRS FBiH. Isti je u formi Nacrta objavljen na stranici SRS FBiH i pozvane su sve članice Saveza da dostave svoje prijedloge do 15. avgusta. Nakon tog perioda, članovi komisije će se do kraja novembra sastati i donijeti konačnu verziju novog prijedloga Statuta.
Članovi Upravnog odbora su donijeli odluku da se Statut kao prijedlog za usvajanje stavi kao 2. tačka dnevnog reda (nakon usvajanja izvještaja) na narednoj redovnoj izbornoj Skupštini, i da se isti usvajanjem i primjenjuje.

Predsjednik SRS FBiH je izvjestio članove UO da zbog objektivnih razloga, zaduženi članovi UO još nisu imali sastanke sa Agencijama vodnih područja što je prolongirano za septembar.

Tihomir Popović je predložio da se doznače neka sredstva USR Neretva 1933 kao pomoć u organizaciji JPK u mušičarenju. Odlučeno je da se na račun USR Neretva 1933 uplati iznos od 1.000 KM

Na kraju, odlučeno je da se za sljedeći sastanak Upravnog odbora pripremi dokumentacija o sredstvima koja se potražuju od Josipa Pjevca (istom uputi opomenu pred tužbu) i dokumentacija za previsoki račun za Skupštinu SRS FBiH održanu u Tuzli, te da UO, na osnovu dokumentacije, zauzme stav.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.