Potpisani ugovori za ribolovno pravo u Srednjobosanskom kantonu

Danas su u zgradi Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona potpisani ugovori za korištenje ribolovnog prava na ribolovnim područjima/zonama na period od 10 godina.

Ribolovno pravo su dobili dosadašnji korisnici tj. ribolovna društva koja su proteklih 12 godina koristili ovo pravo. Zajedničkom potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar ovog ministarstva gosp. Salkan Merđanić sa svojim pomoćnicima.

U jednosatnom druženju, predstavnici ribolovnih društava su upoznali ministra o problemima sa kojima se susreću u svom radu a odnose se na pitanje zagađenja vodotoka i izgradnje protočnih hidrocentrala.

Na kraju je ipak konstatovano da su, i pored velikih problema, uočeni pomaci po pitanju uređenja vodotokova, ispunjavanja obaveza poribljavanja i zaštite ribljeg fonda.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza sportskih ribolovnih društava SBK-a koji su se zahvalili ministru i njegovim pomoćnicima na velikoj podršci članicama ovog Saveza i zatražili pomoć Ministarstva u izradi ribolovne osnove koje su u obavezi raditi iduće godine.

Ministar je pohvalio rad ovog Saveza te naglasio da i druga udruženja i sportski klubovi trebaju da se ugledaju na zajednički rad ribolovaca u SBK-a.

Ministar je takođe obećao da će ovo ministarstvo obezbjediti sredstva i provesti kompletnu poceduru oko izrade ribolovne osnove za područje SBK-a.

Na kraju predsjednik saveza Almedin Kolonić uručio je zahvalnice ministru Merđaniću, pomoćnici ministra za poljoprivredu gosp. Ivani Šantić i stručnom saradniku za akvakulturu gosp. Zoranu Karadžiću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.